Emra

Gangaroo's Nat King Cole 

Kuva Noora AhrapaloSyntynyt 19.7.2013

Emä      Rockaholic Avatar

Isä         C.I.B FI MVA SE MVA EE MVA LV MVA 
              Grande Gremin's Grisvald

Terveys  3.9.2014 Silmät terveet, 
                           ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
                           Polvet 0/0

Tulokset 2014  JUN EH, JUN ERI 2 SA, JUN ERI 1 SA PU 1 SERT VSP, JUN H

Emra koiranetissä http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI43672%2F13&R=185

Emra täyttää heinäkuussa 2015 kaksi vuotta. Se on hyvin aktiivinen koira joka rakastaa luonnossa liikkumista ja haluaa olla aina ja kaikessa mukana. Tähän tavoitteeseen päästäkseen se on saanut/ joutunut pienestä pennusta asti matkustamaan autossa niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja ja matkustaa aina mallikelpoisesti, ilman matkapahoinvointia. Auton se kokee hyvinkin vahvasti omaksi revirikseen ja kokee toisinaan suurta tarvetta suojella autoa ja kaikkea sen sisällä olevaa omaisuutta. 


Kotona se viihtyy hyvin, joskin kaipaa toisinaan paljon tekemistä. Tyytyväisimmillään kotona koira on saadessaan touhuta yhdessä omistajansa kanssa erilaisten aktivointipelien kimpussa, mutta osaa viihdyttää myöskin itse itseään niin aktivointileluilla kuin ikkunasta ulos katselemallakin. Aktiivisuudestaan huolimatta, yhtenä tärkeimpänä asiana sen on pennusta asti joutunut opettelemaan rauhoittumista, niin häkissä kuin koko asunnon tiloissakin. Yksinoloakin sen kanssa on harjoiteltu ihan pienestä asti, niin kotona kuin "mummolassakin", eikä se ole koskaan muodostunut ongelmaksi. Koira viihtyy työpäivän ajan kotona hyvin, eikä haltijan töihin lähteminen ole koskaan muodostunut ongelmaksi. Emra vain kurkistelee nurkan takaa, että joko se lähtee, ja käy nukkumaan. Emra asustelee kerrostalo asunnossa ja on sopeutunut hyvin siihen elämään. Se ei juurikaan reagoi rapun ääniin, lukuunottamatta postin tuloa ja naapurin koirien aiheuttamia ärsykkeitä. Näistäkin tavoista on kuitenkin tarkoitus päästä kokonaan irti. 

Lenkeillä tämä nuori mies toimii vaihtelevasti, se on kovasti kiinnostunut muista lajitovereista ja ehtinyt saada muutaman "vihamiehenkin" muista kulmien kundeista. Pääsääntöisesti se kuitenkin reagoi vastaan tuleviin koirakoihin kuitenkin vain ilmaisemalla suuren mielenkiintonsa. Ohitusharjoitukset ovat käynnissä ja toiveissa on, että vielä jonain päivänä Emra ohittaa vastaantulevat koirakot yhtä neutraalisti, kuin tällä hetkellä vastaan tulevat ihmisetkin. 


Emra juoksee, lujaa ja rakastaa sitä. Se on kuin kiitoradalla nousuun lähtevä lentokone, eikä sitä pysäytä mikään kun se vauhtiin pääsee. Tai melkein mikään, sen varman luoksetulon eteen on tehty todella paljon töitä ja sen huomaa. Emra pääseekin säännöllisesti lenkkeilemään myös vapaana ja huolehtii itse siitä, että pysyy porukassa mukana. 


Uimassa Emra on käynyt muutamaan otteeseen oma-aloitteisesti ja useamman kerran sitten haltijansa avustuksella. Molempien harrastuksena on kesäiseen aikaan "kanotoiminen", niin läheisillä järvillä kuin useamman päivän retkeilynkin merkeissä. Kanootissa Emra matkstaa hienosti, joka "kapteenina" kokassa tähystellen, tai sitten leppoisasti unia ottaen. 

Omissa nurkissaan Emra on mitä leppoisin koiruus, mutta "mummolaan" tullessa herra päästää sisimmässään elävän leijonanluontonsa esiin. Liekö sitten "mummolassa" niin monta muuttuvaa tekijää, ärsykettäjä ja ärsyttäjää, että herra kokee siellä elämänsä tärkeimmäksi tehtäväksi niin haltijansa, kuin tämän omaisuudenkin vahtimisen. Tämä aiheuttaa toisinaan pientä päänvaivaa ja pikkuhiljaa tästä vahtimisesta yritetään päästä eroon. 


Laumassa Emra toimii mainiosti. Se tulee loistavasti toimeen meidän lauman muiden jäsenten kanssa ja vaikka toisinaan onkin kovin uhmakas nuoren miehen alku, niin tietää kyllä paikkansa lauman alimmaisena ja käyttäytyy sen mukaan. Lauman ja Emran yhteisillä lenkeillä Emra "tuli tassujensa alla" toimii todellisena vauhdittajana ja saa lauman jäyhän kohta kahdeksan vuotiaan "vanhuksen" ja niin niin   a i k u i s e n    Zeuksenkin mukaansa leikin huumaan ja painien pyörteisiin. Emra on saanut kasvaa yhdessä haltijansa veljen tyttären kanssa. Eivät ne päivittäin ole olleet tekemisissä, mutta säännöllisesti kuitenkin. Emra tulee muksun kanssa ihan mukavasti toimeen ja hyväksyy useimmiten kaikki muutkin ihmiset, joskin toisinaan pienellä varauksella. 

Näyttelyarvosteluissa Emran on todettu olevan rodunomainen lähestyttäessä ja sellainen se taitaa ollakin. Kääpiöpinseri isolla Koolla. Vaikka siltä melkoinen leijonanluonto tarvittaessa löytyykin, niin mikään ei ole niin kääpiöpinseriä, kuin omistajansa jalkojen juureen, viereen tai sängyn jalkopäähän nukkumaan käpertyvä, peiton alla näkyvä pieni myttyrä. Aamuisin Emra herää ennen kellon soimista, useimmiten jopa ennen viittä, haltijan työajoista johtuen. Vapaa aamuina yönuet saatetaan onnistuneesti jatkaa seitsemään asti, mutta silloin viimestään Emra alkaa olla virtaa täynnä. Vaikka unet silloin loppuvatkin, ei ulos tarvitse juosta tuli hännän alla. Aamutoimet ehtii hoitaa kaikessa rauhassa ja suunnata sitten kohti uutta päivää. 

Ruoka Emralle maistuu välillä paremmin, välillä vähän heikommin, mutta mikään nälkäkurki se ei kuitenkaan koskaan ole ollut. Jostain syystä ruoka maistuu parhaiten aina silloin kun syömässä on kolmesta neljään muutakin koiraa, yksin ollessa se ei sitten aina olekaan niin väliksi. Työpävien ajaksi Emralla saattaa jäädä ruoka kuppiin seisomaan, ja se käy sieltä syömässä silloin tällöin nappulan tai kaksi. Toisinaan taas kuppi tyhjenee yhdeltä istumalta. Emra taitaa olla yhden ihmisen koira ja tätä ihmistä koira rakastaakin vallan mahdottomasti. Hyvin se kuitenkin pärjää hoidossa ollessaan, tuttujen ihmisten hoivissa. Tämän astisen elämänsä aikana se olekaan tainnut joutua vieraiden ihmisten hoidettavaksi. Tähän astiset näyttely ja mätsäri reissut on pärjätty ihan hyvin vaikkei haltija ole mukana ollutkaan. Ja niin täytyy jatkossakin pärjätä, Emran haltija kun on jo sijoitussopimusta tehtäessä ilmoittanut, ettei ole näyttelytoimmista lainkaan kiinnostunut. Tästä syystä, sen verran mitä Emra nyt näyttelyissä tulee kulkemaan, kulkee se allekirjoittaneen, eli ruudun takana kirjoittelevan "Anman" kanssa. 
Emra on mahdollisesti käytettävissä jalostukseen, joskin siitä kiinnostuneita kehoitetaan kääntymään sen kasvattajan ja virallisen omistajan, Noora Mäkisen puoleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti