maanantai 28. toukokuuta 2012


Harvoinpa sitä tulee herättyä vapaaehtoisesti lauantai aamuna neljältä ja lähdettyä aamu lenkille, ainakaan jos takana on vajaan neljän tunnin yöunet. Vaan viime launtaina minä teinä juuri niin, täytyy kyllä sanoa, että aamu oli todella upea. Muita kulkijoita ei näkynyt, tulipallona loistava aurinko hiipi hiljalleen ylemmäksi ja linnut lauloivat kilpaa.

Reippaan tunnin kuluttua pakkauduimme autoihin, minä kolme koiraa ja kaksi muuta tyttöä miniin ja muut sitten kahteen muuhun autoon. Suuntana oli Lappeenranta ja tarkoitukena viettää päivä siellä. Sanottakoon, että uni painoi hieman silmiä, ja taisinpa katkonaiseen uneen muutamaksi tunniksi torkahtaakin, onneksi takapenkin matkustajana. Koirat nukkuivat, sikeästi sillä nekään eivät olleet ihan näin aikaisiin aamuherätyksiin tottuneet.

Siinä seitsemän kahdenksan nurkilla pysähdyimme Utin ABDlle ja kävimme seikkailemassa siinä lähiymäristössä. Löysimme vanhan linnakkeen, joka oli rakennettu aikoinaan silloin, kun Suomea ei vielä ollut. Oli vain Venäjä ja Ruotsi ja ilmeisesti jonkinsorttista kränää! Linnakkeella ei siihen aikaan lauantai aamusta ollut muita kulkijoita, joten uskaltauduin päästämään koirat irti. Siellä ne saivat sitten juoksennella vapaana ja nauttia kesäaamun rauhasta. Vähän jonkin sortin aktiviteettiäkin tuli kehiteltyä kun paikan päältä löytyi hieno pitkä kaatunut mänty. Zeushan se reippainpana päätyikin männyn päälle tasapainottelemaan :)Sitten matka jatkui kohti Lappeenrantaa, aurinko paistoi jo korkealla ja pienen pieni mini meinasi jäädä valtavien venäläisten rekkojen jalkoihin (tai renkaisiin). Pässinpäät kun tyynen rauhallisesti puskivat valtavailla autoillaan väkisin liikenteen sekaan, mutta onneksi mini mahtui sujahtamaan sitten sopivaan väliin kuitenkin.. niille venäläisille rekkakuskeille voisi kuitenkin joku kertoa mitä tarkoittaa varoituskolmio!!

Kerrottakoon, että rakastuin tämän päiväretken aikana, en nyt aivan toivottomasti, mutta vähän nyt kuitenkin. Eikä ihastukseni kohde ole enempää tai vähempää kuin Lappeenranta. Aivan ihana kaupunki Saimaan rannalla. Mahtavia puistoja, ihana siisti kaupunki, koiraystävällisiä ostoskeskuksia (ainakaan meitä ei ajettu ulos, ja tietenkään niihin joissa kieltokyltit olivat, ei menty) ja aivan uskomattoman ihana koirien uimaranta! Jos joskus muutan pois Pirkanmaalta, niin tuonne haluausin päästä. Melko jännää oli myös se, että koirien kanssa liikkuessa kiinnitimme ihmisten huomion. Ja kun hetkeksi asetuimme aloilemme johonkin ja koirat rauhoittuivat lepäämään ilmestyi ihailijoita sieltä täältä. Varsinkin vanhemmat naisihmiste pysähtelivät kohdallemme ja halusivat tehdä tuttavuutta koiriin. Muutenkin ihmiste kulkivat hymy suupielessä ohi, kun kaksi mustaa ja yksi ruskuainen lakosivat lepäämään lämpimälle asfaltille, kivetykselle tai nurmelle retkottaen kyljellään kuin kuolleet.


Päivä on uskomattoman pitkä, jos sen alottaa neljän aikaan aamusta... sen saivat koiratkin huomata. Kaupunkia kiertäessä, ja Lappeenrannan linnaketta ihaillessa tuli melkoisissa hellelukemissa käveltyä kilometri toisensa jälkeen. Kaupungin häly ja uudet hajut ja maisevat vaativat veronsa, huolimatta siitä, että välillä lepäiltiin puiston nurmikolla. Etenkin koirista nuorin Adja, oli iltapäivästä jo niin uupunut, että heti kun pysähdyimme käpertyi neiti pienelle kerälle asfaltille ja nukahti saman tien.

Kun päätimme lopulta siirtyä uimarannan puolelle keskustasta, päädyin siihen, että kannan Adjan autolle, matkaa kun oli kuitenkin kohtuudella ja koira oli todella väsynyt. Zeus ja Etna joutuivat sitten toisten talutettaviksi, kun nappasin Adjan kainalooni. Sanottakoon, että hieman kyllä tympäisi kun joku välkky terassilta kaljatuoppi edessään huusi isoon ääneen, että
"onko tuo yksi koira niin laiska, ettei osaa kävellä itse". Jonnin verran närkästyneenä tokaisin takaisin, että "tämä on pentu ja ollut liikenteessä aamu viidestä lähtien."
Huutelija pahoitteli, mutta minä en sen enempää jäänyt siihen kuuntelemaan. Ärsytti kyllä melkoisesti, itse kun kuitenkin näin, miten toinen sinnitteli sylissä hereillä, vaikka olisi tehnyt mieli vain nukkua. 


Autolle päästyämme koirat hyppäsivät sisään ja olivat jo sikeässä unessa ennenkuin auto ehti liikkelle. Löysimme hienon koirien uimaranna, josta valitettavasti kukaan ei hoksannut napata valokuvaa. Joka tapaukusessa osa hienosta hiekkarannasta oli aidattu niin, että aidat jatkuivat vielä järveenkin. Zeus kävi uimassa yhtä reippaasti kuin aina muulloinkin, haki heitetyn kepin muutamaan kertaan. Adjan nostin järveen ja se kävi uimassa pienen lenkin ja palasi takaisin rantaan. Ruskuainenkin päätyi järveen hieman avustettuna, mutta se kääntyi samantien rantaan päin. 

Kun ihmisetkin olivat käyneet pulikoimassa käytiin vielä pienellä maisema ajelulla ennen kotiin päin lähtöä. Matkan varrella pysähdyimme vielä Taavetin (tai jotain sinne päin) linnoitukseen jossa koirat pääsivät vielä juoksentelemaan vapaina. 

Kaiken kaikkiaan pitkä päivä oli aivan mahtava, vaikkakin hieman raskas ehkä koirille. Alkoihan se aamulla neljän aikaan ja takaisin kotona olin siinä puolen yön kieppeillä. Sikeästi koirat nukkuivat koko kotimatkan, ja vaikka itseläkin olisi tehnyt mieli nukahtaa, niin sinniteelin hereillä loppuun asti :) 

Laitan tänne loppuun vielä vähän kuvasaastetta matkan varrelta...

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

20.5.2012 Luopioisten toko koe, alokasluokka
tuomari Aino Juhantalo

Luoksepäästävyys 10
Paikalla makaaminen 10
Seuraaminen kytkettynä 10
Seuraaminen taluttimetta 10
Liikkeestä maahan meno 8,5
Luoksetulo 9
Liikkeestä seisominen 10
Estehyppy 10
Kokonaisvaikutus 10

pisteet yhteensä 194
1. tulos, luokkavoitto ja KP

Saman päivän toinen alokasluokan koe
tuomari Riittä Räsänen

Luoksepäästävyys 10
Paikalla makaaminen 9,5
Seuraaminen kytkettynä 7,5
Seuraamienn taluttimetta 8,5
Liikkeestä maahan meno 8,5
Luoksetulo 9,5
Liikkeestä seisominen 10
Estehyppy 9,5
Kokonaisvaikutus 9

pisteet yhteensä 181
1. tulos, luokkavoitto ja KP

Zeus yllätti minut tuona päivänä toden teolla, koepaikalle ajellessani mielessä kaihersi edellisen päivän paikallamakuu harjoitukset, ikuisuus ongelmamme. Toisin sanoen olin varma, että ne menisivät aivan penkinalle ja olin niiden osalta tullut hakemaan 0 tulosta.

Ennen koetta kävin kuitenkin mielessäni useaan kertaan liikkeen läpi niin, että mielikuvassani Zeus pysyi rauhallisesti paikoillaan...

Ja niinpä Zeus meni ensimmäisellä käskyllä alas ja pysyi rauhallisena koko sen ikuisuudelta tuntuneen 2 minuutin ajan, molemmissa kokeissa. Katselin taivaan pilviä, kentän takana olevaa metsää, vilkaisin välillä vaivihkaa Zeusta ja yritin muistaa hengittämien taidon. Jossain vaiheessa taisin jopa miettiä sitä, että pyörrynkö nyt vai kohta. Mutta minä en pyörtynyt, eikä Zeus noussut. Niin, Zeus ei siis tosiaan noussut, eikä meinannut nousta edes käskyn saatuaan :)
Vaan nousihan se sitten lopulta, mutta jälkimmäisessä kokessa, useampi käsky tiputti sitten pisteitä hieman paikallamakuun osalta. Sama ongelma ilmeni myös liikkeestä maahan menon yhteydessä, tosin osasyynä tähän se, että Zeus on palkattu aina alas, eikä sitä ole reenien yhteyedessä rutiininomaisesti käsketty nousemaan ylös, ettei se ala ennakoimaan sen suhteen. Jatkossa tähän kuitenkin tulee muutos.

Kun pahin painajaiseni paikallamakuu oli onnistuneesti ohi unohdin jännittämisen kokonaan, jokaisen onnistuneen suorituksen jälkeen keskityin palkaamaan ja kiitämään Zeusta hellyydellä ja silittelyllä. Yllätyin hieman siitä, että se todella riitti palkinnoksi Zeukselle ja se työskenteli molemmissa kokeissa motivoituneesti loppuun asti, ilman namipalkkaa!

Ohessa vielä kuva ahkerasta työkoirasta palkintoineen :) Kahden kokeen päivä, erittäin lämpimässä kevät päivässä oli melko ranka. Niin koiralle kuin ohjaajallekin. Loppu päivä menikin sitten lekotellen ja levähdellen. Työnraskaan raataja tietysti tiukasti kainalossani.

Uhkaavasti se vaikuttaa nyt siltä, että nuo kaksi ykköstulosta vaativat rinnalleen sen kolmennenkin ja sen jälkeen siirrytään avoimeen luokkaan. Kunhan itsellä vaan pysysi motivaatio kohdallaan, niin eiköhän niitä tuloksia ala vihdoin tulla. Jälkimmäinen tuomari sanoikin kokeen lopuksi, että "Ole ylpeä koirastasi." ja tottatotisesti, niinhän minä olenkin <3

tiistai 8. toukokuuta 2012

Yksi jos toinen minua aikoinaan varoitteli siitä, että jos otat yhden kääpiöpinserin, niin niillä on sitten tapana monistua. Enhän minä sitä uskonut, mutta kun aikansa yhden koiran kanssa eleli, niin sitä rupesi tekemään mieli toista ja niinpä niitä ajan kuluessa olikin yhden sijaan kaksi. Sitten kului taas aikaa, ja totesin haluavani Zeukselta pennun ennenkuin onnettomuusaltis koira menettää onnen kantamoisensa ja kuluttaa viimeisen elämänsä...

Tai sitten se oli vain kehno tekosyy, vaikkei onnettomuusalttius suinkaan ole Zeuksen kohdalla minkäänlaista liioittelua. Zeuksella on aina kuitenkin kulkenut onnenkantamoinen matkassa ja niinpä se onkin selvinnyt useamman kerran dobermannin ja kertaalleen siperianhuskyn hampaista, joutunut auto-onnettomuuteen, pudonnut kallion jyrkänteeltä alas, telonut itsensä milloin mihinkin, jäänyt isompiensa jalkoihin ja nyt viimeisimpänä tempauksenaan vajonnut heikkoihin jäihin.

Vapun aaton leppoinen iltapäivän vietto laiturilla auringosta nauttien sai yllättävän käänteen, kun kadotin herran silmistäni hetkeksi ja havaitsin sen seuraavan kerran melko kaukana rannasta jääsohjon seasta järvestä. Meitä oli rannalla kourallinen ihmisiä, mutta yksikään ei osannut selittää sitä, miten Zeus järveen päätyi. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että se oli suurena sankarina lähtenyt pelastamaan jään päälle heitettyä kiveä, ottanut vauhtia tarkoituksenaan hypätä avoveden yli jäälautalle, joka osoittautuikin pelkäksi sohjoksi ja vajosi sitten jääkylmään veteen. Ilmeisesti kylpy oli todella kylmä, eikä uiminenkaan siellä sohjon seassa oikein ottanut sujuakseen. Onneksi yksi kaveri sattui olemaan siinä lähellä ja pelasti sitten Zeuksen kuiville. Eipä tarvinut herran suuntaa miettiä, vaan se juoksi suoraan vettä valuvana, läpimärkänä ja tärisevänä mustana möhkäleenä suoraan syliini.
Eipä voi muuta todeta, kun että onneksi olin ottanut mukaan toppatakin, vaikka osa kulkikin mökillä jo paljain jaloin. Toppatakkiin oli helppo kääriä tärisevä koira ja rutistaa se sitten tiukasti syliin. Eipä kerrankaan ollut Zeuksella kiire pois sylistä :)