torstai 28. heinäkuuta 2016

Kesä 2016

Mitähän sitä yleensä tähän aikaan vuodesta tuumaillaan, kesä parhaimmillaan, tai jotain sinne päin. Minä puolestani sain itseni muutama päivä takaperin kiinni siitä, että huomasin miettiväni, mistä tämänkin kesän sitten joskus muistaa, mitä muistamisen arvoista tästä kesästä oikein jää, kun ei saa mitään aikaiseksi. Ei ole tapahtunut mitään suurta ja ihmeellistä, ei ole tullut valloitettua uusia vuorten huippuja, ei käytyä retkeilemässä tai istumassa nuotion ääressä, en ole saanut työnnettyä edes kanoottia vesille ja käytyä melomassa. 

Arki rullaa omalla painollaan, lomat tuli vietettyä puoleksi vahingossa, eikä silloinkaan tapahtunut mitään elämää ihmeempää.

Luonto ympärillä oli hetki sitten kauneimmillaan, nyt se alkaa jo hiljaksiin uuvahtamaan, illat hämärtyvät, yöt ovat jo pimeitä. Käki on lakannut kukkumasta. 

Ajatuksiin yrittää vaivihkaa luikerrella se käärme, joka edetessään sihisee kesän olevan jo ohi. 

Eihän se voi olla, ei sitten ollenkaan, koska vastapa viime aikoina me olemme koirien kanssa päässeet nauttimaan lämpimistä uimavesistä läheisillä järvillä. Kelit ovat olleet joidenkin mielestä ihanat, minun mielestäni sitten ihan kamalat, eikä koirienkaan kanssa ole juurikaan päiväsaikaan voinut kovinkaan kummoisia lenkkejä käydä, kun on ollut niin tuskastuttavan kuuma ja kostea ilma. Illasta on sitten kuitenkin päässyt liikkumaan reippaammin ja pidempään. 

Koko kesä on ollut täynnä ihania pieniä hetkiä, kauneimmillaan ne sellaiset kun muistaa ja huomaa sen, ettei tässä ole kiire mihinkään. Ei sitä toivottavasti voi liiaksi korostaa, ettei sen elämän aina niin kamalan ihmeellistä tarvitsekaan olla. Riittää se, että muistaa elää. 

Minulle se tarkoittaa sitä, että saatan jäädä kesken lenkin koirien kanssa pellon reunalle istumaan, seuraamaan katseellani milloin mitäkin mehiläistä, perhosta, tai muuta pientä kulkijaa. Eikä monesti tarvita niitäkään, riittää vain se, että yhtäkkiä huomaa miten kauniisti jokin kukka piirtyykään taivasta vasten, tai miten onnellisilta koirat vaikuttavat siinä hetkessä, kun yhdessä ollaan ja touhutaan.

Näistä, tällaisista pienistä hetkistä, yksin ja yhdessä, tämä kesä jää elämään muistoissa. 

Ja näistä tällaisista pienistä hetkistä, kertovat nämä kuvat, joista jokaisella olisi oma tarina kerrottavanaan, jos vain joku jaksaisi kuunnella, ja joku toinen muistella. 
perjantai 8. heinäkuuta 2016

Lyhyt lainaus pentupäiväkirjasta vuosien takaa.

16.8.2007
Ensimmäinen oikea kontakti kääpiöpinserin pentuihin. Millaisen kuvan sain:
uteliaita, 
vilkkaita,
rohkeita,
ennakkoluulottomia, 
kovia nahistelemaan. 
Käsittämättömän pieniä,
aivan valloittavia palleroita. 

Ihan ei vielä ole yhdeksää vuotta tästä ensimmäisestä kohtaamisesta kulunut. Sen sijaan yhdeksän vuotta sitten sain tietää, että minusta on ihan oikeasti tulossa koiranomista kaikkine vastuineen ja velvollisuuksineen. Ja kun lopulta sain pennun syliini, en voinut muuta kuin aavistella, miten hienon koiran sainkaan. 

En sitä, miten sen kanssa kulkisimme läpi vuosien kohdaten niin ilon, surun, kuin epätoivonkin hetkiä. Puhumattakaan siitä, kun jo hetken aikaa luulin, ettei minulla enää ole ystävistä uskollisinta, kunnes se ilmestyi esiin, ulkonaisesti muuten ehjän oloisena, mutta vain kolmea jalkaansa käyttäen. 

Elämä on kohdellut meitä pääsääntöisesti hyvin, välillä muistutellen siitä, ettei meidän elämämme ja läsnäolomme tässä maailmassa ole itsestäänselvyys, saati sitten ikuista. Siitä huolimatta, jokainen vastoinkäyminen on tehnyt meistä yhdessä vahvempia.

Yhdeksän vuotta takana päin, toivottavasti toinen mokoma vielä edessä...


Zeus 08.07.2007

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Kotona on mukava olla. 
Koirilla taisi olla hieman ekävä ja kyllähän sitä kotimatkalla huomasi että itselläkin rupesi olemaan koirat päälimmäisinä mielessä. Kun tilanne hieman rauhoittui ja jälleennäkemisen hyökyaallot alkoivat laantua normaaleiksi leikkiviksi laineiksi, kävin tervehtimässä myös kaneja. Ne saivat jäädä kuitenkin vielä yhdeksi yöksi "mummilaan". 

Meidän lauman omassa kodissa Etna otti paluun arkeen mukavan lunkisti. Mustuaisia sen sijaan huoletti ja yhden tavanomaisen varjon sijaan kannoillani kulki kaksi varjoa. Zeus yleensä nukkuu suurimman osan yöstä omasta tahdostaan häkissä, pyytäen lupaa tulla viereeni vasta joskus aamuyön tunneilla. Nyt se kuitenkin nukkui vieressäni tiiviissä ihokontaktissa koko yön. 

Koirien ja kanien hoidossa olo jakso sujui hyvin. Kävin hakemassa kanitkin kotiin ja ne olivat hetken hämmennyksissään muuttuneista olosuhteista. Yöllä kuitenkin jo kuului miten ne ottivat "entisen" reviirinsä jälleen kokonaisuudessaan haltuun.

Oli mukava kuulla, että Etna oli koko hoitojakson ajan oma ilonen itsensä ja sama jatkui sen jälkeenkin. Vaikuttaisi siltä, että se on saavuttanut mielentasapainon siinä määrin, kuin se sen kohdalla on mahdollista. Lukuunottamatta niitä päänsisäisiä peikkoja, joita eivät edes kova työ ja kuluneet vuodet ole riittäneet korjaamaan tai karkottamaan. Näiden asioiden suhteen en enää jaksa uskoa positiivisen kehityksen mahdollisuuteen. 

Elämä jatkuu taas, ihan niin kuin ennenkin, tosin lomapäivien merkeissä vielä jonkin aikaa. Tulevana lauantaina pitäisi pukea päälle juhlamekko ja huikean korkeat korot, ja suunnata juhlistamaan erään läheisen ihmisen häitä. Häitä vietetään täällä kotiseutuvilla ja vielä on hiljaisen pohdinnan alla, joudunko käymään kesken juhlien hoitamassa koiria, vai en. Sen näkee sitten. 

Eilen illalla oli tarkoitus käydä koirien kanssa juoksemassa. Juokseminen kuitenkin unohtui, kun harjun polun varret olivat täynnä mustikoita ja taivaallisen hyviä metsämansikoita. Aikaisemmin kaupassa pohdin pitäisikökö tehdä jotain sellaista, mitä en vielä koskaan tämän astisen elämäni aikana tehnyt. Nimittäin ostaa itselleni leikkokukkia. 

Olen tyytyväinen, etten ostanut. Tänään aamu- ja iltalenkillä keräsin luonnonkukkia lenkkipolkujen varsilta. En ole eläissäni omistanut ainuttakaan maljakkoa. Herkän kauniit, jonkun mielestä ehkä vaatimattman näköiset luonnonkukat laitoin smoothiepulloihin ja totesin, etten osta maljakoita tai leikkokukkia jatkossakaan.

Välillä on mukava saada vähän jännitystä elämään, ettei se käy liian tylsäksi. Adja sai sitä tänään roppakaupalla. Tutun heinäpellon oli vallannut muutokset. Pitkä heinä oli niitetty ja tilalle ilmestynyt kymmeniä valtan kokoisia valkoisia pyöröpaaleja. 

Itsevarmuus karisi Adjasta, kuin kuivunut hiekka koiran turkista, sen verran se kuitenkin luotti minuun, että uskalsi hiippailla kannoillani. Jättiläisiä se lähestyi kaartaen mahdollisimman kaukaa ohi ja viestittäen koko olemuksellaan ettei se uhkaa niitä millään lailla, päinvastoin. Kun jäin "porisuttamaan" yhtä paaleista, uskalsi Adja kaikin keinoin itsensä mahdollisimman pieneksi ja vaarattoman näköiseksi esiin tuoden käydä nuuhkaisemassa arvaamattoman paalin kylkeä. 

En ole koko aikuisikänäni pitänyt lupiineista ja nyt olen ilokseni saanut huomata, että niitä on tänä vuonna vähemmän, kuin aikaisemmin. Sen sijaan lenkin loppupuolella oli pakko jäädä ihailemaan vaaleanvioletin ja sinipunaisten erisävyisinä kukkivien hormien hiljaksiin tuulessa lainehtivaa merta. Siinä hetkessä oli jotain sellaista sanoin kuvailematonta. Ei ollut kiire mihinkään, oli ihanaa huomata voivansa olla onnellinen siinä hetkessä, kaipaamatta mitään muuta, tai mihinkään muualle. Seurakin oli mitä parhain. 

Ei haitannut, vaikka muutamaa tuntia aikaisemmin olin saanut tahkota Etnan kanssa kynsienleikkuusta, ihan niin kuin joka kerta sen kanssa saa tehdä. Tässä yhteydessä ei lie voi liikaa korostaa kasvattajien vastuuta pentujen kynsienleikkauksen suhteen. Kyseisen hoitotoimenpiteen pitäisi olla luovutusikäiselle koiranpennulle yhtä luonnollinen, arkipäiväinen tapahtuma, kuin säännöllisen ruokailu, tai tarpeiden teko. 

Aikanaan kun itse työnkuvan puitteissa hoidin pentuja syntymästä luovutukseen ja kaiken ikäisiä koiria siinä samalla, ehdin leikata pentujen luovutusikään ehtiessä niiden kynnet vähintään viiteen kertaan. Minä itse sain yhden koiristani liki kolmen kuukauden ikäisenä, 
eikä siltä oltu leikattu kynsiä kertaakaan. 
Ei ole vaikeaa kuvitella kuinka hukassa kokematon ihminen olisi tuollaisen koiran kanssa ollut. 

Enkä vieläkään yli kuuden vuoden jälkeen ole saanut kynsienleikkausta sujumaan Etnan kanssa "kivuttomasti". Samassa ajassa kun taistelen kyseisen koiran kanssa kynsienleikkaamisesta, saan leikiten leikattua kahden muun koiran ja kanienkin kynnet. Kukaan niistä ei kyseisestä toimenpiteestä pidä, eikä se kuulu omiinkaan lemppareihini. 

Muiden kanssa se kuitenkin on helppoa, Etnan kanssa yhtä painajaista. Ja niin vastenmielinen kuin tuo toimenpide Etnalle onkin, ei se enää vuosiin ole yrittänyt purra sen yhteydessä. Muuten se kuitenkin pistää hanttiin kaikin mahdollisin keinoin, tärisee, läähättää, hikoilee, nykii, tempoilee ja itkee. Hankalaksi minulle tuon operaation tekee se, ettei koiran tassut pysy hetkeäkään paikoillaan. Yritä siiä nyt saada kynnet leikattua, kun välillä tuntuu että kohta repeää vahingossa koko kynsi irti. 

Tämän osa-alueen tiimoilta tunnen olevani huono ja epäonnistunut koiranomistaja. En saa tilannetta koiralle miellyttäväksi ja se lähtee häntä koipien välissä karkuun heti sakset nähtyään. Välillä tuntuu että, pitäisi alkaa käymään leikkauttamassa kynnet jossain muualla. Se vähentäisi koiran ja minun stressiäni tämän asian tiimoilta. Toistaiseksi vielä olen kuitenkin jatkanut koiran kynsien leikkausta kotona, yksin. 

Etna kuitenkin palautuu tilanteesta heti, kun viimeinen kynsi on saatu leikattua ja se pääsee vapauteen rauhoituttuaan ensin. Se oikein pulppuaa riemua ja elämäniloa ja tekee kaikkensa miellyttääkseen minua, Kynsien leikkaauksesta se ei vain pidä. 

Kuukausi sitten olin sellaisen stressin ja paineen alaisena, että olin ihan lukossa. Työkuviot olivat sekaisin ja tulevaisuus ihan kuralla. Mietin, että miten tästä oikein selviää, miten kuviot selkenevät ja asiat järjestyvät. Se heijastui ihan kaikkeen tekemisiini ja olemiseeni. Unohdin sen, että olen päässyt elämässäni aina melko helpolla, asiat ovat aina järjestyneet. 

Ehkäpä siksi juuri tämä epätietoisuus tulevaisuuden suhteen sai minut niin pahasti pois raiteiltaan, tuntui siltä kuin pohja elämältäni putoaisi ihan kokonaan. 

Niin kai käy, jos aina elämässään on päässyt liian helpolla. Vastoinkäymiset tai niiden mahdollinen olemassa olo saa minut ihan pois tolaltaan. Asiat ovat järjestyneet, tulevaisuus näyttää sen olenko valinnut oikein vai vääärin. Niiden päätösten kanssa täytyy sitten vain elää ja tulla toimeen. On jaksettava, pärjättävä ja tyydyttävä siihen. Elättävä elämäänsä, niin kuin on sen itselleen rakentanut.

Oman alan työt saavat jälleen odottaa, tai unohtua kokonaan, kuka tietää. 

Tällä hetkelä on kuitekin onnellinen, kiitollinen ja helpottunut olo. On ihanan vapauttavaa olla huoleton, osata iloita elämästä ja nauttia pienistä, arvokkaista asioista. 

Se on ollut minulle monesti hankalaa, nähdä pessimistinä ne elämän paremmat puolet, vaikka ne olisivat kuinka pieniä tahansa, sen sijaan, että takertuisi niihin huonoihin. Aikanaan mietin, ovatko koirat minulle enemmän siunaus vai kirous. Kahlehdinko elämäni liian tiukasti niiden ympärille ja unohdanko kaiken muun. 

On hienoa voida elää täysipainoista elämää niiden kanssa. Saada jotain enemmän, luopua jostakin muusta. Ja silti olla onnellinen, tässä ja nyt.


This home is blessed with love,
laughter, friendship
and dogs.

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Tien päällä.

Olen saanut viettää pienen hetken, tarkemmin kuuden vuorokauden ajan huoletonta kv- aikaa, ilman aikatauluja, velvollisuuksia tai vastuun kantamista muusta kuin itsestäni. Toisinaan nuo kv:t ovat toteutuneet vain kerta, pari vuoteen, mutta tälle vuodelle niitä on mahtunut jo useampia  pätkiä, joista tämä on tälle vuodelle ollut pisin pätkä. 

Kv-aika ei ole sen enempää tai vähempää muuta, kuin "koiravapaata aikaa". Aikalailla hiljaiseloa on ollut kotipuolessa, muutaman kerran on itse joutunut varmistamaan, että onhan kaikki mennyt hyvin. Ensimmäisen kerran, kun sosiaalisen median kautta sain tiedon pienestä ruskeasta, omaehtoisesti kulkevasta, arasta koirasta, joka liikkui muutaman kilometrin päässä sieltä, missä koirat nyt ovat aikaansa viettäneet. Pitihän se varmistaa, ettei Etna vain ole livistänyt tiehensä, tai jos näin onkin käynyt, niin ainakin olisin pystynyt ohjaamaan etsijät oikeaan suuntaan. 

Kaikki koirat olivat onneksi tallella. Myöhemmin tuli tehtyä varmistus, kun olin muissa asioissa yhteyksissä sinne päin. Kaikki oli ihan niin kuin pitikin, ja hoitoon menneet kanitkin pärjänneet hyvin. Tällaiset pienet irtiotot arjesta tekevät hyvää, niin minulle, kuin varmasti koirillekin. Koirilla on ollut kaikki hyvin, eikä näissä omissa oloissakaan ole ollut moittimista. Kyllä "karavaanarin" elämä on ihan mukavaa, matkailuautossa pitkätkin välimatkat kuluvat kuin huomaamatta ja kun katselee maisemia hieman tavallista korkeammalta, niin sitä näkee sellaisiakin asioita, jotka edellisten 20 vuoden aikana ovat jääneet näkemättä. 

Nyt on suunta jo kovaa kyytiä kotiin päin, voi olla että tälle illalle kotiin siirtyvät vain minä ja koirat. Kanien palauttamista kotiin harkitsen sitten huomisen puolella. Nauttikoot ne nyt hetken vielä omaehtoisesta ulkokanin elämästä, sen jälkeen kun ulkoilu muuttukin taas minun ehdoillani tapahtuvaksi ja tarkan valvonnan alaiseksi toiminnaksi. 

Aika rauhassa ne ovat saanneet tuossa minun takapihallani oleskella ja ulkoilla, Etna tykkää pitää tiukkaa vahtia ja seurata kanien touhuja, turvallisesti väliaidan takaa. Muutaman kerran joku isompi lintu, varis tai pari harakkaa, on käynyt kärkkymässä ja kaneja vahtaamassa siinä pihassa, mutta saaneet melko äkäisen lähdön. Kertaalleen istuin keittiössä syömässä, kun tuli sellainen olo, että nyt pitäisi käydä vilkaisemassa kaneja. Syytä olikin, sillä verkkoaidan toisella istui kissa, joka oli saanut kaneista toisen hyvin valppaaksi ja toisen kangistumaan kauhusta. Passitin kissan kauemmaksi, vaan eihän se ollut uskoa sitä, etten minä siihen halunnut paisteja kyttäämään. Yritti käydä kiehnäämässä jaloissa, jotain taisi vähän koitti jututtaakin. Käskin sen painella tiehensä. Hetken kuluttua se kuitenkin palasi uudelleen, harkitsin hetken mitä tehdä ja päädyin "karkottavan koiran" käyttämiseen. Hain Zeuksen paikalle ja se kohtuu nätisti, elikäs hyvin herrasmiesmäiseen tyyliin passitti kissan tiehensä ja katseli sitten minua kysyvästi, että pitääkö sitä ihan puskaan asti mennä, vai riittäisikö se vähän vähempikin. Tähän asti se on riittänyt. Kissaa ei ole enää näkynyt, ilmeisesti koiran läsnäolo riitti kertomaan sen, ettei se ole toivottu vieras. 

Etna olisi antanut kissalle astetta äkäisemmät lähdöt, huolimatta siitä, että sen paras kaveri läpi pentu ajan olikin kissa. Kummasti se koira oppi sen, ettei niitä tiettyjä tuttuja kissoja saa jahdata ja sillä selvä. Välillä kun vanhoissa töissä jätin kääpiöpniserit turvallisuussyistä kevytmetallihäkkiin, saattoi sieltä palatessani löytyä kolmen kääpiöpinserin lisäksi yhdestä kolmeen kissaakin. Kaikki sulassa sovussa toistensa lämmössä nukkuen. 

Kanien kanssa olen tullut siihen tulokseen, että vaikka  Asikkalassa asuessani onnistuinkin pitämään niitä niin, että ne yöaikaan saivat vapaasti liikkua koko asunnossa, kun minä ja koirat nukuimme, niin nykyisissä oloissa ne eivät koskaan joudu samalle puolelle aitaa Etnan kanssa. Etnalla tuppaa riistaviettiä olemaan sen verran, että siinä vaiheessa kun kani lähtee riemuissaan loikkimaan ja spurttaa kunnon ilohyppyihin, niin Etnan itsehillintä pettää. Siispä vaikka koirat nyt pääsevätkin vapaasti ulos aina kanien ulkoilessa, ei toivottujen vieraiden karkottamiseksi, niin olen rajannut sitten takapihan aitauksen niin, että ulkoilu sujuu koirilla ja kaneilla ilman turhia riskejä ja stressiä. 

Täytyy vain toivoa, että loppu kesän säät olisivat sen verran suosiollisia, että ulkoilut voisivat jatkua.